Platser i världen : tolv litterära besök /

Följ med till Anton Tjechovs Sachalin, Elena Ferrantes Neapel och Abdulrazak Gurnahs Zanzibar. Genom att skriva reseberättelser utforskar antropologer, litteraturvetare och språkvetare tolv platser som förekommer i romaner, noveller och poesi. Berättelserna utspelar sig såväl i den upptäcktsresandes...

Sparad:
Bibliografiska uppgifter
Bok
Swedish
Stockholm : Appell förlag, [2022]
Första upplagan
Beskrivning
Sammanfattning:Följ med till Anton Tjechovs Sachalin, Elena Ferrantes Neapel och Abdulrazak Gurnahs Zanzibar. Genom att skriva reseberättelser utforskar antropologer, litteraturvetare och språkvetare tolv platser som förekommer i romaner, noveller och poesi. Berättelserna utspelar sig såväl i den upptäcktsresandes 1700-tal som i backpackerns vardag. Här presenteras välkända platser som James Joyces frodiga Dublin, men också mindre omskrivna som den skimrande Diamantklippan i Karibiska havet. Bilden av Tahiti som paradiset med vita stränder och vänliga öbor blir mer komplex och med hjälp av litterära röster möter läsaren Maputo som korsväg i världshistorien. Berättelserna tar oss även till den nordindiska staden Lucknow, till 1990-talets Buffalo och till det politiska våldets Baskien. De tolv litterära nedslagen når andra sidan jordklotet, som sjön Oguta i Nigeria där sjögudinnan i Flora Nwapas romaner och noveller bor – men också helt nära, som i Annika Luthers dystopiska roman om Halsingih (Helsingfors) där miljökatastrofen är ett faktum. Medverkande: Christian Claesson, Erik Falk, Stefan Helgesson, Christina Kullberg, Katarina Leppänen, Adnan Mahmutović, Anette Nyqvist, Cecilia Schwartz, Per Ståhlberg, Paula Uimonen, Mattias Viktorin och Helena Wulff.
Beskrivning:"Anette Nyqvist (1961-2021) står som redaktör för Platser i världen - Tolv litterära besök. Antologin kom till på hennes initiativ och hon hann göra en stor del av arbetet med den. Efter hennes bortgång tog Helena Wulff över redaktörskapet."--titelsidans baksida.
Fysisk beskrivning:199 sidor illustrationer 21 cm
ISBN:9789198664355
Logga in med bibliotekskortet för att se reserveringsmöjligheter.
Lägg till i lista
Bibliotek Status Placering
Arjeplogs bibliotek Under arbete Biblioteket , 910.4
Bodens stadsbibliotek Inte tillgänglig Biblioteket , Folk och länder , 910
Haparanda stadsbibliotek Tillgänglig Vuxen Fakta , 910.4
Luleå stadsbibliotek Tillgänglig Biblioteket , Plan 4 , 910.4
Piteå stadsbibliotek Tillgänglig Biblioteket , 910.4
Övertorneå bibliotek Tillgänglig Biblioteket , 910