Underbara kålrötter : kulturhistoria, odling och användning /
Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den sitt svenska namn med sig på resan. Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighet till pizzan - lika framgångsrik i olika matkulturer världen över. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenska köket som i det ryska, i...
Sparad:
Bok |
Swedish |
Stockholm : [Hestra] :
Kålrotsakademien ; Isaberg förlag,
[2020]
|
Sammanfattning: | Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över världen tog den sitt svenska namn med sig på resan. Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighet till pizzan - lika framgångsrik i olika matkulturer världen över. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenska köket som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska köket. Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande kulturhistoria och mångfald. På några år har grönsaks-diskens mest försummade rotfrukt gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingredienspå många lyxkrogar och har till och med serverats på Nobel-middagen. När Mathias Dahlgren öppnade en nyskapande vegetarisk fine-dining-restaurang på Grand Hotel i Stockholm fick den självklart namn efter kålroten - Rutabaga! Boken du håller i handen är en hyllning till kålroten och dess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotens uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald och gastronomiska praktik. Vi lovar en gastkramande upplevelse! |
---|---|
Fysisk beskrivning: | 155 sidor illustrationer 24 cm |
ISBN: | 9789185089161 |
Logga in med bibliotekskortet för att se reserveringsmöjligheter.
Lägg till i lista
Bibliotek | Status | Placering |
---|---|---|
Luleå stadsbibliotek | Tillgänglig | Biblioteket , Plan 4 , 641 |