Samernas nationaldag 6 februari

Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.


1986 beslutades att Sámi soga lávlla eller Samefolkets sång, officiellt skulle utses till Samernas nationalsång. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som arbetade som lärare och kyrkomusiker och var född i nordnorska Nesseby. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

Här hittar du ett urval av litteratur med koppling till Sápmi. 

Buorre Sámi Albmotbeaivi! Välgångsönskningar på samiska nationaldagen! 


Romaner 

Straff - Ann-Helén Laestadius
Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. 

Ovanjorden - Mikael Berglund
En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. Romanen är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.

Kaffe med mjölk - Ella Maria Nutti

En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta.

En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.


Faktaböcker

Nya perspektiv på den samiska befolkningen i Pitebygdens jordbruksbyar - Anna Elmén Berg

Detta är en kartläggning av den samiska befolkning som tidvis eller i flera generationer varit bofasta i Pitebygden. Det finns platser i byarna, liksom ort-, plats- och smånamn, som kan knytas till samisk bosättning och markanvändning. Många traditionsuppgifter finns också upptecknade som kan knytas till den samiska befolkningen.

Samers minnen från andra världskriget - ViviAnn Labba
Det har gått mer än 75 år sedan andra världskriget fick ett slut. I norra Sverige bevakades gränstrakterna hårt av patrullerande tyska soldater. Det uppskattas att över 3.000 flyktingar ändå lyckades fly över landsgränsen från Norge till Sverige. Många av dem blev hjälpta av samer som riskerade sina liv för att hjälpa sina medmänniskor. 

Vilja veta Sápmi - Katarina Lycken Rüter

Sápmi är ett landområde, men ordet används också när man talar om samer och samisk kultur. I många år var rasismen mot samer utbredd i Sverige. Staten tvingade många samer att flytta, och de fick inte lära sig samiska i skolan. Varför var det så? Och hur påverkar det samerna i dag? Det och mycket annat går att läsa om i den här boken.
 


Barn och ungdom

Stina på rymmen - Anna Nutti Wiandt
Stina bor i norra Sverige. Hon går i förskolan och där bestämmer sig kompisarna för att träffas ute efter sängdags. Hur ska det gå för Stina i den mörka kvällen?

Stiinná orru davvi Ruo as. Son vázzá ovdaskuvllas ja doppe son ja rátnat deaivvadit olgun ma el nohkkanáiggi. Mo galgá Stiinná birget dan sevdnjes eahkedis? Text på nordsamiska och svenska.

Eallit ja lottit/Dyr og fugler - Ingunn Olsen

Vill du veta mer om djur och fåglar? Nu kan du lära dig namnen på 10 olika djur och 12 fåglar!

Visste du att alla djur och fåglar har ett latinskt namn? Vilka djur kanar nerför backen på vintern? Vad är simfötter? Vad gör fåglarna när de häckar? Text på nordsamiska och norska.

Maid Sárá čiegada (ungdomsbok) - Kathrine Nedrejord

Feastta manná visot lea nuppástuvvan. Láilá dan fuomása dakkavide. Sárá lea geahcastahkii oaidnit guorus, ja dakkár gii ballá seavdnjadasas, ja velá iezas suoivanis ge. Beroskeahttá lohpádusastis bissut iezas seagutkeahttá ássái, Láilá dattetge ii mása. Son gal ferte gávnnahit gii albmáid dan dagai. Nuvttá beassat dagustis son ii gal áiggo su luoitit.


 

Flimtips 

Det väldiga textilkonstverket ”Historjá” av Britta Marakatt-Labba fick ett enormt genomslag när det visades på dokumenta 14 i Kassel. Broderiet som skildrar motiv ur den samiska historien, är också utgångspunkten för Thomas Jacksons dokumentär.

På årets Guldbaggegala vann filmen pris för bästa dokumentärfilm samt bästa originalmusik. På SVTPlay kan du se dokumentären Historjá - Stygn för Sápmi.