Mors dag

En mamma som pussar sin dotter

Hurra för lilla mamma!

Mors dag firas i många länder men dagen har inte samma bakgrund och firas inte ens på samma dag överallt. I vissa länder vill man hylla mammor som fostrar många barn (som förhoppningsvis kan bli nyttiga medborgare). I andra länder är den ett sätt för barn att visa tacksamhet för allt som deras mammor gör för dem. 

Arga lappar i personalrum

Men hur är det egentligen, det där med att mammor förväntas ställa upp i vått och torrt? Tänk på alla arbetsplatser som har lappar i personalrummet där det står "Diska! Din mamma jobbar inte här!" Nog hade det väl varit bättre om lilla mamma fick pepp och hjälp varje dag, istället för en chokladask en gång om året? Så nu drar vi vårt strå till stacken och bjuder på en tipslista för mammor av lite olika slag. 

För den äventyrliga

Solroseffekten av Lena Wilderäng
När Ryssland en tidig februarimorgon tågar in i Ukraina förändras Lena Wilderängs liv i grunden. Nu handlar allt om att hjälpa till. Hon säger upp sig från sitt jobb och ­börjar köra begagnade ambulanser och brandbilar till fronten. Och medan månaderna går, utan ett slut i sikte, blir insatserna allt högre. Det är en berättelse om mod, moral och medmänsklighet, som ställer alla inför ­frågan: Vad har den enskilde för ansvar när liv står på spel?

Den rädda löparen av Kristina Paltén
Författaren gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam i ett land med sharialagar och med sin resa visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar? När flyget lättar från svensk mark är hon skräckslagen. På helspänn inleder hon sin löpning för att sedan springa flera timmar per dag i 59 dagar. Det hon möter från människorna är inte aggressivitet eller misstro, utan omtänksamhet och kärlek.

Finns även att läsa som e-bok i appen Biblio.

För den glamorösa

Nattens drottning - Simona Ahrnstedt

Kate Ekberg är en stjärna. På egen hand har hon skapat den populära nattklubben Kate’s dit alla vill komma. Hon är en glamorös, tuff och smart affärskvinna. Men det ingen vet är att hon är utsatt för utpressning. Utåt sett är Jacob Grim en stel bankchef med bister blick, dubbelknäppt kostym och strama slipsar. Efter en tragedi har han i tio års tid tvingat sig att inte känna någonting. Det fungerar, tills han träffar en desperat Kate.

Finns även att läsa som e-bok i appen Biblio.

Glädjens palats av Kate Atkinson
Året är 1926 och i Storbritannien håller man fortfarande på att återhämta sig efter kriget. London har blivit centrum för ett nytt och uppsluppet nattliv. På nattklubbarna i Soho trängs adelsmän, filmstjärnor och kriminella. Den ökända drottningen i denna glamorösa värld heter Nellie Coker. Hon är hänsynslös och har höga ambitioner för alla sina sex barn, framför allt för äldste sonen Niven. Men framgång föder fiender, och snart visar sig hoten mot Nellies imperium komma både utifrån och inifrån.

För den trötta

En trött mammas dagbok av Gill Sims
Det är dags för skolstart och mamma Ellen har bestämt sig: Det är nu det ska hända. Den här gången ska hon fixa det. Hon kommer att bli Årets mamma.
Problemet är bara det att Ellen ständigt försover sig, inte har en aning om hur man flätar hår, inte får ur sina barn mycket annat än uppgivna suckar och att hon ofta bränner vid maten. Faktum är att hon helst av allt bara vill ligga i soffan, dricka vin och muttra svordomar.

Dörrar, fönster av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
En mamma, nyss hemkommen från en fest, ligger bredvid sin sovande dotter och funderar över hur livet blev, medan minnen från hennes egen barndom sköljer över henne. Hon är mer än mamma, hon är också fru och dotter – men är hon sin egen? Författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli beskriver i sin nyskrivna novell föräldraskapet utifrån att vara kvinna – om att vilja bibehålla sin kropp och sin identitet, men hur? Hur överlever du vardagen om du inte finns till för dig själv längre?

För den sportiga

Eyv Palm av Evy Palm
När Evy Palm följde med en vän till Råda-spåret och började jogga 2,5-kilometerslingan var hon 33 år gammal. Tanken att tävla fanns inte alls. Fjorton år senare hade Evy Palm, som 47-åring, deltagit i ett olympiskt spel och ett världsmästerskap. Hon var världsrekordhållare, innehavare av flera svenska rekord, svensk mästare och finnkampssegrare. Hon var initiativtagare till Tjejmilen.

Skam den som ger sig av Charlotte Kalla
I boken avslöjas hittills okända detaljer om dagarna och timmarna runt karriärens största ögonblick. Du får följa med på uppladdningen inför de stora mästerskapen, och veta vad som egentligen händer när tv-kamerorna stängts av och journalisterna åkt hem. Charlotte berättar om skräcken för att karriären skulle sluta med en skandal som hade kunnat förstöra allt. En rädsla hon har hållit för sig själv fram till nu. Det är lika mycket en sportbiografi som ett starkt livsöde. 

För den frustrerade

Tid för Lisbeth av Annelie Sylvan
När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen? Får en kvinna någonsin ta timeout från sin roll som mamma och sätta sitt eget mående främst?

Ett litet bo av Ingrid Edelfeldt
Sara söker det vackra, det tröstande; kan inte leva utan det. Hon har börjat tröttna på stadslivet. När hon plötsligt ärver torpet hon minns från sin barndoms somrar flyttar hon dit. Hon önskar att hon vore mer stridbar. Ett tryggt bo var ju allt hon ville ha. Det och sanna möten med människor. Lyckligtvis saknas de inte, även om relationen med hennes egen familj, den vuxna dottern inräknad, bara glimtvis känns värmande. Och en man; vad vill han, vad döljer han?

För den livsnjutande

Prosecco drinkar av Laura Gladwin
Med sina skarpa, saftiga bubblor och lätta, fruktiga smak, är Champagnes piggare yngre kusin vårt favoritmousserande vin helt enkelt. Men vad många av oss inte inser är att de lättdruckna egenskaperna vi älskar så mycket, är precis vad som gör det till en fantastisk bas för cocktails också. Proseccos pigga bubblor kombineras briljant med alla typer av likörer och sprit, så det är dags att öppna dryckesskåpet och börja experimentera.

Au Pif av Emma Hamberg
Fransk matlagning är egentligen väldigt lätt, det handlar bara om tid och väldigt mycket smör. Tid och smör finns i Provence, men det finns precis lika mycket smör och tid i den lilla svenska förortsettan, i faluröda torpet på landet, i radhusköket eller var du än är. Du ska inte vara ett dugg rädd, du ska bara ha tillräckligt med smör hemma, och följa recepten lite "Au pif" = på känn!

Drottning för en dag

I Sverige firades Mors dag första gången år 1919. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas. 

  • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  • Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  • Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  • Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Dom älskar sina mammor, men det finns frågor som dom alltid har velat ställa, men inte vågat. Inte förrän nu...

Se dokumentärserien "Mamma och jag" på SVTPlay

E-böcker

Kom igång med att läsa eller lyssna på e-böcker i appen biblio. 

Talböcker och Legimus

Du som har någon form av läsnedsättning, till exempel dyslexi, får låna talböcker. Läs mer om vem som får låna talböcker.