Mors dag

En mamma som pussar sin dotter

Hurra för lilla mamma!

Mors dag firas i många länder men dagen har inte samma bakgrund och firas inte ens på samma dag överallt. I vissa länder vill man hylla mammor som fostrar många barn (som förhoppningsvis kan bli nyttiga medborgare). I andra länder är den ett sätt för barn att visa tacksamhet för allt som deras mammor gör för dem. 

Arga lappar i personalrum

Men hur är det egentligen, det där med att mammor förväntas ställa upp i vått och torrt? Tänk på alla arbetsplatser som har lappar i personalrummet där det står "Diska! Din mamma jobbar inte här!" Nog hade det väl varit bättre om lilla mamma fick pepp och hjälp varje dag, istället för en chokladask en gång om året? Så nu drar vi vårt strå till stacken och bjuder på en tipslista för mammor av lite olika slag. 

För den äventyrliga

Den rädda löparen av Kristina Paltén
Författaren gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam i ett land med sharialagar och med sin resa visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar? När flyget lättar från svensk mark är hon skräckslagen. På helspänn inleder hon sin löpning för att sedan springa flera timmar per dag i 59 dagar. Det hon möter från människorna är inte aggressivitet eller misstro, utan omtänksamhet och kärlek.

Finns även att läsa som e-bok i appen Biblio.

Otroligt högt och extremt djup av Annelie Pompe 
Författaren skildrar äventyr fyllda av utmaningar, passion, mod - och även rädsla. Underbara bilder förstärker känslorna. Men vi måste inte simma med tigerhajar eller ta världsrekord i fridykning för att uppleva äventyret. Annelie Pompe tipsar om hur vi alla kan inspireras, motiveras och utmana oss i vår vardag. Skapa egna mål. Hitta tankens kraft och vår inre styrka. Det allra största äventyret sker faktiskt inom oss själva!

För den glamorösa

Nattens drottning - Simona Ahrnstedt

Kate Ekberg är en stjärna. På egen hand har hon skapat den populära nattklubben Kate’s dit alla vill komma. Hon är en glamorös, tuff och smart affärskvinna. Men det ingen vet är att hon är utsatt för utpressning. Utåt sett är Jacob Grim en stel bankchef med bister blick, dubbelknäppt kostym och strama slipsar. Efter en tragedi har han i tio års tid tvingat sig att inte känna någonting. Det fungerar, tills han träffar en desperat Kate.

Finns även att läsa som e-bok i appen Biblio.

Sista natten på Chateau Marmont av Lauren Weisberger
Brooke och Julian lever ett lyckligt liv i New York - hon är den som står för brödfödan genom sina två jobb och han är musikern som kämpar för att slå igenom. En dag blir Julian upptäckt av en chef på musikjätten Sony och gör succé över en natt - och deras liv förändras för alltid. Men Julians nyvunna berömmelse betyder också att Brooke måste tampas med den brutala uppmärksamheten från helt hänsynslösa paparazzifotografer.

För den trötta

En trött mammas dagbok av Gill Sims
Det är dags för skolstart och mamma Ellen har bestämt sig: Det är nu det ska hända. Den här gången ska hon fixa det. Hon kommer att bli Årets mamma.
Problemet är bara det att Ellen ständigt försover sig, inte har en aning om hur man flätar hår, inte får ur sina barn mycket annat än uppgivna suckar och att hon ofta bränner vid maten. Faktum är att hon helst av allt bara vill ligga i soffan, dricka vin och muttra svordomar.

Finns även att läsa eller lyssna på i appen Biblio.

Det bästa som har hänt mig av Johanna Schreiber
När mammagruppen inte levererar annat än lögner om ljuv sömn och tacksamhet, springer Ermina av en slump på Freddie och Sigrid och de bildar en egen grupp. Trots sina olikheter svetsas de samman i en vänskap som hjälper dem att hantera förlossningsdepression, kamp mot gravidkilon och en jämställdhetsfixerad men frånvarande sambo. Tillsammans inser de att inget någonsin är som man tror och att även mammor måste få byta latten mot champagne ibland.

För den sportiga

Livet är en sjukamp av Carolina Klüft
För Carolina Klüft blev lärdomarna från idrottsåren viktiga redskap att möta livets nya utmaningar. Då var hon den spralliga sjukamparen som inte kunde förlora. Idag är hon programledare , miljöengagerad och mamma. Här får vi blicka in i hennes känslor, tankar och strategier för att hantera det som kallas livet. Hon berättar hur hon format sin egen väg och använt leken som livlina. Hur hon hittat kraften att fokusera på de segrar som varit viktiga för hennes egen utveckling, inte ett svar på omgivningens krav. 

Finns även att läsa som e-bok i appen Biblio.

Från TBC till OS av Meeri Bodelid
Meeri Bodelid föddes 1943 och växte upp i finska Tornedalen, och flyttade till Sverige vid 19 års ålder. Hon var pionjär i flera olika sporter. Bland annat var hon bästa dam på Vasaloppet 1981 då kvinnorna till sist släpptes fram som deltagare. Hon var världens första kvinnliga förbundskapten för ett manligt skidlandslag och har alltid kämpat för damidrotten, mot fördomar och gubbvälde och fått motta både ros och ris. 

För den frustrerade

Finna sig av Agnes Lidbeck
Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död. I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Finns även att läsa som e-bok i appen Biblio. 

Härifrån till verkligheten av Eva Rydinger

Den heta sommaren går in i augusti. Marianne lutar sig tillbaka i sin hammock och andas ut för att dottern Karin har rest tillbaka till Stockholm. Äntligen är hon befriad från dotterns misstrogna blickar. Så öppnar hon dörren för en rörmokare och hamnar i ett tvärdrag av känslor och tankar. Bor hon egentligen i sin dotters barndomshem eller i sitt eget vuxenhem? Varför hade hon aldrig valt, utan bara låtit saker ske?

Finns även att lyssna på som e-ljudbok i appen Biblio.

För den livsnjutande

Vandra och njut av Amelia Adamo & Lotta Byqvist
Njutvandring är det nya sättet att umgås. Med lokalt lagad mat istället för frystorkat, nybäddad säng på hotell istället för sovsäck i tält. Med dagsetapper, lätt bagage och spännande kulturupplevelser där vandringen blir mer njutning än prestation. Författarna tar med oss på underbara vandringar i Sverige och Europa. De delar med sig av experttips kring ryggsäck, skor och annan utrustning, om vad som händer i kroppen, knoppen och själen när man vandrar, om varför det är så härligt att vandra i grupp och dela upplevelserna utan att ge avkall på de tysta stunderna. 

Prosecco drinkar av Laura Gladwin
Med sina skarpa, saftiga bubblor och lätta, fruktiga smak, är Champagnes piggare yngre kusin vårt favoritmousserande vin helt enkelt. Men vad många av oss inte inser är att de lättdruckna egenskaperna vi älskar så mycket, är precis vad som gör det till en fantastisk bas för cocktails också. Proseccos pigga bubblor kombineras briljant med alla typer av likörer och sprit, så det är dags att öppna dryckesskåpet och börja experimentera.

Drottning för en dag

I Sverige firades Mors dag första gången år 1919. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas. 

  • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  • Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  • Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  • Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Dom älskar sina mammor, men det finns frågor som dom alltid har velat ställa, men inte vågat. Inte förrän nu...

Se dokumentärserien "Mamma och jag" på SVTPlay

E-böcker

Kom igång med att läsa eller lyssna på e-böcker i appen biblio. 

Talböcker och Legimus

Du som har någon form av läsnedsättning, till exempel dyslexi, får låna talböcker. Läs mer om vem som får låna talböcker.