Mest lånade e-böcker 2022

En mobiltelefon som visar bild på en bokhylla  med massor av böcker.

Biblioteken i Norrbotten summerar utlåningsåret 2022 och konstaterar att bland e-boksläsarna och e- bokslyssnarna står deckarna högt i kurs, men här har även någon feelgood smugit sig in. Allt som allt kan vi konstatera att norrbottningarna är ett läsande folk som inte räds vare sig mörker eller svårigheter. Vi önskar er ett år fyllt av nya digitala läsupplevelser tillsammans med oss på biblioteken runt om i länet.

Bibliotekens e-böcker finns i appen Biblio. I appen kan du söka, låna, läsa och lyssna på e-böcker. Här finns tipslistor och support. Du hittar Biblio där appar finns. Kontakta gärna ditt bibliotek om du har frågor.

Läs om hur du kommer igång med e-böcker.

E-böcker

1. Spindeln - Lars Kepler

Bokomslag Spindeln av Lars Kepler.

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna.

Tiden gick och hotet bleknade. Fram till nu. En säck med en nästan upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd. På platsen återfinns en vit patronhylsa. Joona Linna och Saga Bauer kämpar för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet?

2. Fädernas missgärningar - Åsa Larsson

Bokomslag Fädernas missgärningar av Åsa Larsson.

På 60-talet försvinner en man spårlöst under en fisketur med sin son. Många år senare hittas kroppen. Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda mordet, som är preskiberat. Motvilligt går hon med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Det hela växer ut till en stor affär med internationella kopplingar, som inkluderar många människor och händelser. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

3. Kallmyren - Liza Marklund

Bokomslag Kallmyren av Liza Marklund.

I augusti 1990 gick Wikings fru Helena ner sig i Kallmyren. Kvar vid myrkanten låg deras baby, halvdöd av insektsbett.

En dag landar ett brev i brevlådan hemma hos Helenas numera vuxne son. Ett hot, skrivet med Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur. Wiking måste ställa sig frågan om han börjar bli galen, om han ser spöken eller om någon kraft hotar honom och hans familj. Kallmyren är en fristående fortsättning på Polcirkeln.

4. Skred - Sara Strömberg

Bokomslag Skred av Sara Strömberg.

Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt fler fritidshus. Ett jordskred river upp nya sår i samhället och även drar fram mörka hemligheter.

Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars. I Stockholm hittas ett armband som tillhör den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker det upp där, när han försvann spårlöst på fjället för över ett år sedan?

5. Gökungen - Camilla Läckberg

Bokomslag Gökungen av Camilla Läckberg.

En känd fotograf hittas mördad i sin utställningslokal och Nobelpristagaren Henning Bauer drabbas av ett våldsamt dåd.

Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen av fallen, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

6. Andra sidan månen - Mari Jungstedt

Bokomslag Andra sidan månen av Mari Jungstedt.

En nyårsdag hittas ett nyförälskat par mördat i en badtunna på en enslig gård på Höga Kusten. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge.

Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa ansvarar för spanska utredningen och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hagel.

7. Där kräftorna sjunger - Delia Owens

Bokomslag Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne.

När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

8. Botgöraren - Viveca Sten

Bokomslag Botgöraren av Viveca Sten.

Strax före påsk hittas affärskvinnan Charlotte Wretlind mördad i sin svit på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Det visar sig att offret har kopplingar till Storliens berömda högfjällshotell. Paniken sprider sig i trakten och Daniel Lindskog och kollegan Hanna Ahlander tar sig an fallet. 

Tillsammans leds de in i en utredning kantad av trasiga relationer, svåra konflikter och plågsamma barndomsminnen. Botgöraren är tredje delen i serien Åremorden.

9. Kult - Henrik Fexeus och Camilla Läckberg

Bokomslag Kult av Henrik Fexeus och Camilla Läckberg.

När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm, sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna.

Kult är andra delen i serien om det udda utredarparet Vincent och Mina.

10. Natriumklorid - Jussi Adler-Olsen

Bokomslag Natriumklorid av Jussi Adler Olsen

När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag, kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott.

Carl, Rose, Assad och Gordon på  Avdelning Q, som redan är pressade på grund av coronapandemin, står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin. 

E-ljudböcker

1. Polcirkeln - Liza Marklund 

Bokomslag Polcirkeln av Liza Marklund.

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. Fyrtio år senare hittas hon, mördad.

Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.  

2. Slutet blir vår början - Chris Whitaker

Bokomslag Slutet blir vår början av Chris Whitaker.

För 30 år sedan blev Vincent King en mördare. Nu har han släppts fri och är tillbaka i hemstaden. Alla är inte glada att se honom. Star Radley lever ett destruktivt liv. Hon var hans flickvän och syster till flickan han dödade.

Vincents bästa vän är numera polischef och var även den som satte dit honom. Stars 13-åriga dotter försöker skydda sin mamma, men startar oavsiktligt en kedja av händelser som får tragiska konsekvenser. 

3. Kallmyren - Liza Marklund

Bokomslag Kallmyren av Liza Marklund.

I augusti 1990 gick Wikings fru Helena ner sig i Kallmyren. Kvar vid myrkanten låg deras baby, halvdöd av insektsbett.

En dag landar ett brev i brevlådan hemma hos Helenas numera vuxne son. Ett hot, skrivet med Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur. Wiking måste ställa sig frågan om han börjar bli galen, om han ser spöken eller om någon kraft hotar honom och hans familj. Kallmyren är en fristående fortsättning på Polcirkeln.

4. Sly - Sara Strömberg

Bokomslag Sly av Sara Strömberg.

Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl klimakteriet, som med livet som aldrig blev.

När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida, tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var. vem som mördat henne - och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

5. Där drömmar möts - Sofia Fritzson

Bokomslag Där drömmar möts av Sofia Fritzson.

Cornelia Qvist lämnade sin hemstad med krossat hjärta och ett löfte om att aldrig återvända. Men när hennes mamma råkar ut för en olycka och blir sjukskriven åker hon tillbaka för att hjälpa till.

Lukas Valentin bor kvar på tomten som han en gång köpte tillsammans med Cornelia. Han har byggt färdigt huset som de drömde om och är övertygad om att han kommit över Cornelia och deras såriga förflutna. Men när de träffas igen står det klart att han misstagit sig. 

6. Argbiggornas antikvariat - Frida Gråsjö

Bokomslag Argbiggornas antikvariat av Frida Gråsjö.

Agge Bloms liv har inte blivit som hon tänkt sig. Vid det här laget skulle hon rest jorden runt och haft både man och barn. Dessutom missköter hyresvärden underhållet av hennes älskade antikvariat.

När fastigheten bredvid säljs och den nye ägaren visar intresse även för antikvariatet, snurrar tankarna i Agges huvud. Kanske borde hon ta den enkla vägen ut och avsluta sitt kontrakt i förtid? Men när den nye vaktmästaren får det att pirra i magen på henne kommer hon på andra tankar.

7. Klänning för korta kvinnor - Kristina Appelqvist

Bokomslag Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist.

Nina Storm beger sig till det lilla samhället Mjöbäck i Västergötland för att ta hand om prästgården som hon fått ärva av sin moster. I en av prästgårdens garderober hittar hon en kartong fylld med sedelbuntar, det är flera miljoner. Nina kan inte förstå var mostern fått pengarna ifrån eller varför hon har gömt undan dem.

Innan Nina vet vad hon ska ta sig till kommer kartongen på avvägar. Hon inleder en desperat jakt på den försvunna förmögenheten.

8. Döden i röd klänning - Lotta Luxenburg

Bokomslag Döden i röd klänning av Lotta Luxenburg.

Efter ett ödesdigert misstag lämnar Vanessa Hurtig tv-världen och investerar alla sina sparade pengar i en nedgången källarlokal på Karlavägen. 

Strax före premiären dyker det upp en mystisk trälåda utanför dörren som  innehåller en vacker sidenklänning.  Dagen därpå ser Vanessa en efterlysning på nätet, ett foto på en kvinna som försvunnit efter en utekväll klädd i exakt samma klänning. Det här är del 1 i mysdeckarserien om Vanessa Hurtig.

9. Bed & Breakfast för lata brudpar - Frida Gråsjö

Bokomslag Bed & Breakfast for lata brudpar av Frida Grasjo

Beatrice Blom har alltid gjort vad som förväntas av henne. Klädseln är oklanderlig och karriären som jurist har bara börjat. Allt borde vara perfekt, men det är något som skaver.

På väg hem efter en misslyckad dejt ser Bea hur en av domarna på den domstol där hon arbetar träffar en välkänd kriminell på en mörk bakgård. Hon nämner det för en kollega och kort därefter startar illvilliga anklagelser. Medan Bea väntar på att allt ska bli uppklarat, börjar hon jobba på Bodins Bed & Breakfast som trädgårdsmästare.

10. Fjället tiger still - Victoria Björn

Bokomslag Fjället tiger still av Viktoria Bjorn Blomqvist.

Malin Hagelins liv är en röra. Hon inser att hon behöver göra upp med det förflutna för att kunna komma vidare. Så hon återvänder till sin barndoms Sälen och tryggheten hos mormor Dagmar.

Samtidigt sker ett fynd på fjället: i ett stenröse där en ny anläggning ska byggas återfinns en kropp. Är det mannen som försvann en vinterkväll för femton år sedan? Vad hände egentligen den kvällen på högfjällshotellet?