Julias sommartips

Bibblotipsaren Julia

Under sommaren hoppas jag att du får mycket tid för läsning. Själv drömmer jag om att sitta och läsa i hammocken i solskenet med något kallt att dricka. Men det kommer nog bli flest timmar med penseln i handen och en ljudbok medans jag målar om huset. Det blir nog lättare att måla om när jag har något spännande att lyssna på.

Under åren som gått har jag gett och fått många boktips i biblioteken i Luleås podcast Bokspanarna. Här kommer några guldkorn jag vill dela med mig av som jag tipsat om de senaste månaderna. Och om du vill lyssna till boktipsen så finns det aktuella avsnittsnumret med vid varje tips.

Ha en mysig lässommar!

Om uträkning av omfång 1 av Solvej Balle

Denna roman handlar om tidens gång, om ensamhet och om minnen. Om en kvinna som fastnat och inte vet hur hon tar sig vidare. För Tara Selter, romanens huvudperson, är tiden trasig.

När vi första gången möter henne har hon upplevt samma dag 121 gånger. Varje dag hon vaknar är det den 18 november. Hon har gömt sig i hemmets gästrum och betraktar sin man på avstånd. Hon orkar inte längre förklara för honom vad som hänt. Varje 18 november hon upplever skapar ett avstånd. Hon har minnen från många sådana dagar men för hennes man är det en ny dag.

Ska det aldrig bli 19 november?

Men kan hon verkligen fortsätta så här. Låsa in sig i ett gästrum och spionera på sin man. Hur ska hon kunna komma vidare. Hur ska hon komma ut från den 18 november? Hur kom hon in?

Författaren har planerat skriva sju böcker om Tara Selter. Snart kommer del fyra på svenska och jag ser verkligen fram emot att läsa och se om karaktären fortfarande inte vaknat upp den 19 november. Det är verkligen fantastiskt hur Solvej Balle lyckats skriva om samma dag om och om igen utan att det blir tråkigt.

Bokspanarna avsnitt 142: Fritt val - inspärrad eller fri

Kentukis av Samanta Schweblin 

Det här är en intressant och tankeväckande dystopisk roman om vårt uppkopplade samhälle. Ny fantastisk teknik börjar säljas som det snart visar sig kan missbrukas på olika sätt. Kentukis är gossedjur formade som olika djur som kan styras av en annan människa uppkopplad varsomhelst i världen.

Vi får möta både vuxna och barn från olika delar av världen. Det som binder dem samman är att de antingen betraktar eller blir betraktade av en för dem okänd person genom ett av dessa gossedjur. Man får inte välja eller veta något om den som betraktar en. Det kan vara vem som helst som köpt en uppkoppling och blir tilldelad just det djuret.

Betraktare eller betraktad?

Hur påverkar det den som betraktar och den som blir betraktad? Hur beter man sig när man vet att någon tittar eller slutar man till slut bry sig?

Saker går snart överstyr i boken och många människor börjar tappa fattningen. Det verkar som gränserna på vad som är rätt och fel suddas ut när man inte möts öga mot öga.

En roman med spännande tematik och bra personporträtt. Vi får verkligen följa med i karaktärernas inre tankar och hur Kentukis påverkar deras liv.

Bokspanarna avsnitt 143: AI, robotar och dystopiska internatskolor

Källorna av Marie-Hélène Lafon 

Jag har läst en ny roman av en fransk favoritförfattare. Vi befinner oss på franska landsbygden i slutet av 1960-talet, på en stor fin lantgård där det tillverkas ost.

Det är frun i huset som vi får följa i första delen av boken. Hon har tre små barn och ska snart fylla 30 år. Vi möter henne första gången dagen innan de ska åka på den regelbundna söndagsmiddagen till hennes föräldrar. Hon skulle vilja vara glad för att hela familjen åker hem till hennes föräldrahem. Där får man skratta och prata högt och där får hennes man inte övertaget. Där äter han och tiger.

Kryper in i karaktärerna

Vi följer hennes under två dagar i juni. Hennes tankar, hennes känslor och funderingar på hur livet varit om hon inte gift sig. I del två har vi hoppat 7 år framåt till maj 1974. Och nu är berättaren hennes man.

Jag uppskattar Lafons språk, hennes sätt att krypa in på skinnet på sina karaktärer, människor med fel och brister som har fastnat i sin situation. Det som händer, det händer inne i karaktärerna. Har ni inte läst något av henne så har ni flera väldigt bra romaner att se fram emot.

Bokspanarna avsnitt 157: Fritt val: Pandemi & 60-tal

Kallt nog för snö av Jessica Au

Det handlar om familj och relationer, en mor och dotterrelation, om hur vi önskar närhet och att någon på riktigt vet vem vi är. Det är en tunn bok som ska läsas långsamt för att riktigt ta in vad som händer mellan raderna.

Resa, minnas och betrakta

Berättaren, en kvinna i 30-års åldern, tar med sin mamma på en 2-veckorsresa till Japan. Hon har planerat resan i månader, har gjort schema över dagarna med besöksmål och restauranger och caféer, riktigt tänkt och funderat på vad de skulle kunna göra tillsammans och vad mamman skulle kunna tycka om. Men följer mamman med för att hon vill eller har hon följt med för dotterns skull? Det finns ett avstånd som de inte lyckas överbrygga.

En roman fylld av betraktelser på allt från väder till tygmönster, relationer och minnen. Berättaren inser att mamman börjar bli gammal, hon är inte samma person som förut. Detta är en roman som ger mersmak. Jag läser gärna mer av Jessica Au.

Bokspanarna avsnitt 160: Mödrar