Härliga höst!

Höstlöv mot en blå himmel

För en del av oss är den bästa tiden äntligen här. Soliga höstdagar då det är krispigt i luften och löven får vackra färger. På kvällen blir det mörkt, men då plockar vi fram värmeljusen och myser under en filt. Nu får du också tid att läsa det som du inte hann med i somras. Har du redan läst klart hela bokhögen? Här får du några fler tips för att maxa höstmyset.

Romaner

Bokomslag: En campingplats på hösten

Höst vid Sommen av Camilla Dahlson 

Vanja packar en väska och kör till Svalarps gårds bed & breakfast för att få tid att tänka. Väl där visar det sig att gården har ytterligare en besökare. Kommer det mötet göra att Vanja tvingas fatta fler och större beslut om framtiden än vad hon hade tänkt när hon kom till Svalarp?

Det gula pensionatet av Per Wästberg

Ett förfallet pensionat bebos sent en höst av en namnlös jagberättare på flykt undan samhället, huvudstaden och sitt förflutna. En stamgäst driver honom med sina påflugna kontaktförsök till vansinne, men det finns fler personer som stör...

Om hösten av Karl Ove Knausgård

Ett barn väntar på att födas. En far slår sig ner för att skriva till det om vad som väntar. Han beskriver i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi. 

Deckare

Höstoffer av Mons Kallentoft

Regnet öser ner över slottet Skogså och i vallgraven flyter dess ägare Jerry Petersson, advokaten som är känd för sin hänsynslöshet. Hur har han hamnat i vallgraven och vem har lämnat honom där? Kriminalinspektör Malin Fors misstankar riktas snart mot de tidigare ägarna av slottet.

När du läser detta av Giles Blunt

Kriminalinspektör John Cardinal hittar sin fru Catherine död på gatan efter att hon störtat från taket på ett nybyggt höghus. Allt tyder på självmord. Men när John börjar få hatfulla brev om frun och hennes död börjar han misstänka att det i själva verket handlar om ett mord. Frågan är vem man kan lita på?

Höstmorden av Samuel Karlsson

En man försvinner och det enda spåret efter honom är hans blodsbestänkta skor som återfinns på en pir morgonen efter försvinnandet. Tio år senare gör tre tonåringar inbrott i en sommarstuga. I källaren hittar en av dem ett sargat kvinnolik. Strax efter upptäckten inser de att mördaren är kvar på tomten och har sett dem.

Fakta

Härliga höst av Susanna Widlundh

Hur får man trädgården att bli en plats att njuta av även på hösten? Författaren presenterar en lång rad förslag på hur hösten kan bli den period då trädgården är som allra frodigast och mustigast. Från mindre, enkla växtkombinationer till stora, härliga i läckra toner.

Sarek : vandring, löpning och klättring av Karl-Johan Piehl

Denna guidebok vänder sig till vandrare, löpare och klättrare som vill uppleva det storslagna Sarek. Boken är tänkt som ett komplett planeringsverktyg för en lyckad fjälltur. Det är extra viktigt att planera sin tur utifrån Sareks speciella förutsättningar.

Middag i en gryta av Tareq Taylor 

En gryta sköter sig mer eller mindre själv på spisen och gör att du kan ägna dig åt gästerna i stället för åt matlagning. Så använd kastrullen modell större eller grytan som står där i köksskåpet – ofta! Medan grytan puttrar kan du ju göra helt andra saker.

Barn

Sent i november av Tove Jansson 

Det är höst i Mumindalen och muminfamiljen är inte hemma. De andra som samlas i det tomma muminhuset får försöka bo och leva med varandra bäst de kan. Långt bortifrån kommer Snusmumriken vandrande tillbaka till dalen där han tappat något viktigt.

Sjörövarhöst av Mårten Sandén 

Stella är uppvuxen på ett barnhem, men nu bor hon och lillebror med Miriam som har en antikbutik i Gamla stan. En kväll hör Stella hur Miriam köper en gammal sjömanskista av någon. Stella anar att det är en kista med ovanligt innehåll.

Hej hösten av Kajsa Lind

Leka löven, plaska pölen, samla kottar. Vad mer kan du göra på hösten? En pekbok med härliga bilder på höstiga aktiviteter för de yngsta.