Elin Anna Labba får stort stipendium

Elin Anna Labba
Fotograf: Hugo Thambert.

Rubus Arcticus är ett stort stipendium som delas ut årligen av Region Norrbotten. Fyra kulturutövare får vardera 100 000 kronor.

Onsdagen den 23 november var det högtidligt under Regionfullmäktiges sammanträde med fanfarer och blommor. Då delades de årliga stipendierna ut: Rubus Arcticus, Heders- och förtjänststipendium, Idrottsstipendium och Idrottsledarstipendium. Sju personer fick dela på 530 000 kronor.

Litteratur

Elin Anna Labba mottog Rubus Arcticus i kategorin litteratur. Hon har sina rötter i Jokkmokk och Kiruna och tilldelas stipendiet om 100 000 kronor med motiveringen:
"Elin Anna Labba har arbetat som journalist och varit med om att starta Tjállegoahte - Författarcentrum Sápmi. Hon har sin bas i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk och Giron/Kiruna. Den litterära debuten i bokform gav eko i hela Sverige och belönades 2020 med Augustpriset. Den konstnärliga verksamheten bygger på intervjuer med äldre samer och samiska berättelser, ur dessa skriver författaren helheter."

Men hyllningarna tog inte slut där. Efter ceremonin lurades hon iväg till Kulturens hus i Luleå för att motta pris från organisationen Individuell Människohjälp (IM). IM är en obunden organisation som sedan 1998 delar ut pris till en person  som arbetar för en jämlik och medmänsklig värld.

Debutromanen 

Bokomslag Herrarna satte oss hit

Herrarna satte oss hit
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Boken finns även att läsa som e-bok via appen Biblio. 

Den finns också som talbok för dig med någon form av läsnedsättning.

Övriga stipendiater

Bild- och formkonst - Ida Isak Westerberg

Ur motiveringen: "I ett län känt för industriella satsningar med hårdhet och gruvor samt malmbrytning och maskulinitet behövs de annorlunda och mjuka värdena. Att våga låta naturen och specifikt myren vara både medskapare och motiv är tecken på ett stort mod och intresse för identitet i en vid bemärkelse.".

Film – Jon Blåhed

Ur motiveringen: "Genom enträgna och målmedvetna studier och arbetsinsatser under många år har filmskaparen Jon Blåhed nått långt utanför vårt läns gränser. Genom samarbeten och oväntade kombinationer gällande konstnärligt innehåll bidrar han till utvecklandet av filmkonsten såväl i länet som i vidare mening.".

Jon Blåhed har bland annat regisserat filmen Inland som du kan låna och se strömmande via Bibblo.se

Musik – Mirja Palo

Ur motiveringen: "Genom målmedvetenhet och stark drivkraft har Mirja Palo, med Norrbotten som bas, utforskat mellanrummen i gränslandet av samiskt, finskt och tornedalskt. Stipendiaten har skapat musik både i sitt eget artistskap men även i spännande samarbeten där kantelen spelat en central roll.".

Heders- och förtjänststipendium – Lennart Johansson

Ur motiveringen: "Lennart Johansson är starkt förankrad i musiklivet i Norrbotten, Sverige och utomlands som musiker, sångare, kompositör, körledare, musikpedagog och arrangör. Han har satt ett stort avtryck på hela Norrbottens musikliv.".

Idrottsstipendium – Ingela Lundbäck

Ur motiveringen: "Ingela Lundbäck har under en lång elitidrottskarriär nått framstående resultat inom parapingis och fått medaljer från bland annat paralympics, EM, VM och många världscuper."

Idrottsledarstipendium – Mario Furlan

Ur motiveringen: "Baskettränaren Mario Furlan visar på vikten av att alltid finnas där, både på och utanför idrottsarenan. Med en positiv inställning möter han sin omgivning och gör varje basketträning till en upplevelse utöver det vanliga.".

Se när stipendiaterna presenterar sig

Läs mer

Här kan du läsa mer om stipendiet >>>