Älvsbyns bibliotek

Biblioteket hittar du centralt i samhället. Vi är en samlingsplats för kunskap, upplevelser, inspiration och en oas dit alla är välkomna.

Följ oss gärna på sociala medier för att hålla dig uppdaterad om allt som händer hos oss, vi finns på Instagram och Facebook. Alla våra evenemang hittar du på visitalvsbyn.se/evenemang.

Våra tjänster

Bibblix - en läsapp för barn

E-böcker för nybörjarläsaren till bokslukaren. Du hittar över 2 250 populära barnböcker och varje vecka publiceras 5 till 10 nya titlar. Appen är kostnadsfri. Läs mer om hur det fungerar.

Databaser

Vi har flera olika e-tjänster för dig som söker information. All fakta har granskats för att vara säker och trovärdig. Här hittar du våra databaser.

Kopiering och utskrifter

Med vårt system Princh kan du göra utskrifter från egen enhet eller bibliotekets datorer. Du betalar med swish eller kontant. Anslag om hur du gör detta finns på biblioteket.
Observera att när biblioteket är öppet med självservice, så finns ingen personal på plats. Under denna tid är det inte möjligt att kopiera.

Meröppet

Meröppet innebär att du kan använda biblioteket när det är stängt och ingen personal finns på plats. För att registrera dig som meröppet-användare måste du vara 18 år. Kontakta oss om du har frågor eller för att boka en tid för registrering.

Vad kan jag göra under meröppettid?

  • Låna och återlämna i självbetjäningsautomaten
  • Hämta dina reservationer
  • Använda bibliotekets datorer
  • Släktforska

Skola och förskola

Vi vill främja läslust och läsförståelse, därför arbetar vi för att ha ett gott samarbete med skolorna. Skolklasser och förskolegrupper kan boka in sig för ett besök på biblioteket, det går även att boka tider då biblioteket inte är öppet för allmänheten. Vid ett besök pratar vi gärna om några böcker och hjälper barnen hitta sina favoriter.

Kapprumsbibliotek
Det heter ett projekt som vi har på alla förskolor för att öka tillgängligheten för föräldrar, men framför allt barnen. Önskar klassen/gruppen att vi på grund av avståndet till biblioteket kommer ut till verksamheten för att bokprata så gör vi gärna detta i mån av tid.

Boklåda
Tillgängligheten och närheten till nya böcker kan göra att eleverna får lust att låna en genre som man kanske inte skulle ha valt själv, eller får prova en bok som kompisen har rekommenderat. Boklådan blir ett minibibliotek i klassrummet. Det går att önska en boklåda efter ett visst tema eller ämne för att knyta an till lektionsundervisningen.

Studierum och datorer

Biblioteket har datorer som du kan använda. För bokning av studierummet, kontakta oss på telefon 0929-171 32.

Talböcker och Legimus

Du som har någon form av läsnedsättning, till exempel dyslexi, får låna talböcker. Läs mer om vem som får låna talböcker här.

För att själv kunna ladda ner från Legimus måste du boka en tid på biblioteket.