17 maj Norges nationaldag

Alla folkfesters moder

Dagen firas detta datum eftersom det var 17 maj 1814 i Edidsvoll som Norges grundlag skrevs under. Vad sägs om att börja dagen med knytis-frukost, där det serveras bröd, äggröra, rökt lax och champagne? Många klär sig i bunad (nationaldräkt) som är olika för de olika delarna av Norge. Vill en inte ha bunad så fungerar det lika bra med kläder i rött, vitt och blått i stället.

Nationaldräkt – en säkerhetsrisk?

I samband med 17 maj reser många norrmän genom landet iförd bunad. Dräkten är ofta rikt dekorerad med silver och andra metaller. Det kan ställa till det i flygplatsens säkerhetskontroller, men där har våra kloka grannar ordnat det på bästa sätt. Flygplatserna informerar  och ger tips på sina respektive hemsidor samt öppnar speciella slussar för dräktbärarna. Vi ropar ett fyrfaldigt leve för Norge och passar på att lyfta fram ett urval av litteratur från vårt grannland i väst. Gratulerer med dagen! 

Romaner

Tillbaka till Rosenlyst av Katrine Wessel
Familjen Winther är samlad på Rosenlyst, släktens sommarbostad och herrgård vid Trondheimsfjorden, där de tillbringar dagarna med att cykla i kapp, spela tennis, bada i fjorden och dricka te på terrassen. Gitte är fortfarande irriterad på Fredrik för att han skickade hennes bror Karsten till ett sanatorium, men annars är sommardagarna både ljusa och långa. Den idylliska tillvaron slås dock i spillror när Babette Hartmann plötsligt gör entré.

Havets kyrkogård av Aslak Nore
Hösten 1940 förliser Hurtigrut-skeppet Prinsesse Ragnhild utanför Bodö i Norge. Författaren Vera Lind och nyfödde sonen Olav överlever, men hennes make, skeppsredaren Thor Falck, och hundratals andra omkommer. Sjuttiofem år senare begår Vera självmord.  Efter Veras bortgång börjar Olavs dotter Sasha gräva i sin farmors historia. Vad var det egentligen som hände dagen då skeppet förliste?

Det är min tur nu av Anne B Ragde
Torunn har tagit över den nedgångna släktgården Neshov utanför Trondheim. Samtidigt som hon fortsätter arbetet med att rusta upp gården blir hon allt mer involverad i farbordern Margidos begravningsbyrå, och de två kommer att stå allt närmare varandra. En bred, gripande, allvarlig och underhållande familjekrönika om de krafter som sliter oss isär och de band som binder oss samman.


Deckare 

Vit som snö av Samuel Bjørk
Två pojkar hittas mördade på en åker, med en räv mellan sig. Den makabra upptäckten påminner om ett olöst mordfall i Sverige åtta år tidigare. Holger Munch har just anställts som chef för en ny mordenhet i Oslo. Tillsammans med den talangfulla polisstudenten Mia Krüger dras han in i jakten på en cynisk mördare. Samtidigt tillbringar Mia nätterna åt att desperat leta efter sin försvunna tvillingsyster.

 

Galgens bok av Thomas Enger
Eva överlever ett mordförsök i sitt eget hem. På golvet bredvid henne ligger en död man som hon överhuvudtaget inte känner. Och i hallen: en livrädd åttaårig flicka som inte säger ett ord. Peter, en ensam och deprimerad man, tar ut en stor summa i kontanter och försvinner sedan spårlöst. Knappt två år senare ger han ifrån sig ett livstecken i form av ett mejl. Mailet leder till en kedja av händelser som får brutala konsekvenser för dem han älskar mest. Och inte minst för honom själv.

Illvilja av Jørn Lier Horst
Ett kallt fall värms upp igen när en ung kvinna hittas mördad i skogen. Hon har mördats på ett sätt man känner igen från seriemördaren Tom Kerr. Men Kerr tjänar sitt fjärde år bakom galler och kan omöjligen ha begått brottet. Allt pekar istället på mannen som pressen kallar Den andra – Kerrs aldrig hittade medhjälpare. Adrian Stiller på Kripos, avdelningen för äldre och olösta fall, förbereder en rekonstruktion där Kerr ska leda polisen till kroppen efter en kvinna han säger sig ha mördat.


Barnböcker

Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes
Tuva har precis börjat i sexan och ingenting är som det brukar. En av Tuvas bästisar, Linnea, har fått en pojkvän, och Tuvas andra bästis, Bao, är arg för att hon tycker att Linnea sviker gänget. Mittemellan står Tuva och vet inte vilken sida hon ska välja. Vem är hon egentligen? Ska hon också försöka bli tillsammans med en kille, eller ska hon fortsätta leka barnsliga lekar i skogen med Bao?

Salamandergåtan av Jørn Lier Horst
Cecilia bor med sin pappa på pensionat Pärlan vid idylliska Skutbukten. Men allting är inte som det ska. Cecilia hittar en död man på stranden i närheten och det står snart klart att den döda kroppen går att koppla samman med flera av de skumma typer som bor på pensionatet. Vad är det egentligen som har hänt? Tillsammans med vännerna Leo, Une och hunden Egon söker Cecilia svaret på frågan.

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup
Anna älskar böcker och sina vänner som lever inuti böckerna. Hon tycker så mycket om att läsa att en av hennes bästa vänner är bibliotekarien fru Monsen. En dag berättar fru Monsen vad som händer med de böcker som ingen lånar på biblioteket. De förstörs av den mystiske Milton Berg. Men vad händer med alla de som bor i böckerna då? Anna måste rädda böckerna! Men hur!?


Fakta

Fjällvandring åt helvete av Are Kalvø

För några år sedan började Are Kalvø att förlora sina vänner till naturen. Goda vänner, som ständigt följt med till pub och krogar för att umgås och prata skit, började plötsligt gå på tur på fjället istället och på fullt allvar lägga ut bilder av skidspår. När författaren själv ger sig ut uppstår många frågor. Exempelvis, varför ligger det drivor av pås-snus på vissa fjällbranter. Är det för att där har folk skrikit av skäck, just innan de föll mot döden? En rolig och lite elak bok om norrmännens märkliga förhållande till naturen.

Sokker fra hele Norge av Nina Granlund Sæther

I boken reser vi genom Norge och dess sticktraditioner. Här hittar du strumpor från alla landsdelar, spännande berättelser om de olika strumpornas ursprung, foton från museer runt om i landet och naturligtvis massor av mönster på strumpor till hela familjen. Boken har 41 beskrivningar på strumpor för kvinnor, män och barn, med stora, tydliga diagram och vackra bilder.

Livsfilosofi av Arne Næss

Författaren och filosofen Arne Næss skulle vilja få fler människor att fråga sig "Är det detta jag vill"? och se en större medvetenhet om känslornas avgörande roll i människornas tankar och handlingar. Han menar att det är stor skillnad mellan att bara fungera som människa och att vara medveten om att det är just nu du lever.

Se upp för bunadspolisen!

Bunaden har ett eget institut i Norge, Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Institutet kallas i folkmun för ”bunadspolisen”, men det är med glimten i ögat. Här kan du läsa mer om deras arbete.